First URDA Netherlands event kicks of – URDA Netherlands

First URDA Netherlands event kicks of

Wanneer berichten van liefde en vrede worden uitgewisseld tussen Nederlandse kinderen en Syrische kinderen in vluchtelingenkampen in Libanon, worden hun harten verenigd. Dromen en hoop worden gedeeld en de kinderen kunnen hun eigen wereld creëren, ver weg van de harde realiteit waar ze in zitten.

Afgelopen juli werd het eerste evenement van URDA Nederland afgetrapt. ‘Ruil een stukje met een vluchteling’ werd gehouden in Pages bookstore in Rotterdam. Het werd gehouden in samenwerking met URDA Libanon. Honderden berichten vol met liefde en solidariteit werden uitgewisseld tussen de kinderen in Nederland en in het kamp in Libanon.

Deze uitwisseling werd mogelijk gemaakt door het team van URDA, die de Nederlandse berichten naar Arabisch vertaalden, zodat de kinderen in Libanon de berichten konden ontvangen. Hun reacties werden terug gestuurd en waren te zien tijdens het evenement in Rotterdam. “Ik was zo blij toen ik een bericht van Marta kreeg”, vertelt Saeed uit Libanon. “Ik ken haar niet persoonlijk, maar ik was zo blij toen ik een bericht kreeg van een vreemde, die op deze manier haar steun betuigd.” Saeed voegt nog toe: “Heel erg bedankt, Marta. Ik hoop je ooit te ontmoeten zodat ik je persoonlijk kan bedanken.”

 “Dit was een geweldige ervaring die ons leert wat je met een simpel stukje papier kunt bereiken. Wanneer woorden op deze manier geuit worden, hebben ze de kracht om anderen te ondersteunen”, zei Alaa Arbash, Executive Director van URDA Nederland. 

Aan het einde van een succesvolle eerste dag werden de reacties van de Syrische kinderen getoond. Ze toonden hun dankbaarheid voor dit initiatief en sommigen maakte zelfs tekeningen om hun gevoel van blijdschap te tonen.

Judith Kroon trapte het evenement af. Zij presenteerde URDA en haar doelen gevolgd door een toespraak van Maisa Alhafez, URDA Nederland event manager. Maisa sprak over de positieve impact van dit initiatief op de Nederlanders en vertelde over haar eigen interactie met het evenement.

Daarna sprak Jihan Alkaisi, programma manager URDA Libanon over de emoties van de vluchtelingen, hun reacties op de berichten en welke invloed dit soort initiatieven hebben op mensen in nood.

Ook trad de Nederlandse clown Olala op. Het optreden werd live bekeken door de Syrische vluchtelingen via Skype. Daarna was er een muziek optreden van Mr. Safi Alhafez, een Syrische artiest die special uit Spanje hier na toe was gereisd. Het muziek optreden was ik samenwerking met Mrs. Maisa Alhafez and Mr. William Diwana (Syrische acteur).