Een hartverwarmende dag, Eerste URDA Nederland-evenement groot succes

Wanneer er berichten van liefde en vrede worden uitgewisseld tussen Nederlandse kinderen en Syrische kinderen uit vluchtelingenkampen in Libanon, worden dromen en gevoelens van hoop gedeeld op spontane wijze. Ook kunnen kinderen zo hun eigen mooie wereld creëren, ver weg van de harde realiteit waarin ze zich bevinden.
Rotterdam, 8-10 juli 2018. Deze juli begon het eerste evenement van URDA Netherlands genaamd 'ruil een stukje met een vluchteling ' (Swap a Snippet) in Pages Bookstore in Rotterdam.
Het evenement werd gehouden in samenwerking met URDA Lebanon en honderden boodschappen over liefde en solidariteit die werden uitgewisseld tussen kinderen in een kamp in Libanon en Nederland stonden centraal.
Deze uitwisseling van berichten werd mogelijk gemaakt door het URDA-team, dat de Nederlandse boodschappen naar het Arabisch had vertaald en ervoor zorgde dat ze de kinderen in Libanon bereikten. Hun reacties die werden teruggestuurd waren te zien op het evenement in Rotterdam.
"Ik was zo blij toen ik een bericht ontving van Marta", zei Saeed uit Libanon: "Ik ken haar niet, maar het was zo fijn een bericht te ontvangen van iemand die op deze manier haar warmte uitdrukte." Hij voegde eraan toe: "Heel erg bedankt Marta en ik hoop je een keer in het echt te ontmoeten zodat ik je persoonlijk kan bedanken."
"Dit was een geweldige ervaring die ons liet zien in welke mate menselijkheid mogelijk gemaakt kan worden door een eenvoudig stuk papier. Wanneer woorden en tekeningen op deze manier worden uitgedrukt, zonder grenzen of beperkingen, hebben ze de kracht om de compassievolle relatie die mogelijk is tussen mensen te verwoordden," zei Alaa Arbash, CEO van URDA Nederland.
Aan het einde van een zeer geslaagde eerste dag werden de berichten getoond van de Syrische kinderen waarvan sommigen hun waardering uitsproken over het initiatief. Ook waren er tekeningen die hun gevoel van blijheid uitdrukten.
Het evenement begon met Judith Kroon van URDA Nederland, die URDA en haar doelen presenteerde, gevolgd door een toespraak van Maisa Alhafez, de evenementenmanager van URDA Nederland. Maisa sprak over de positieve impact van het initiatief op Nederlanders en gaf voorbeelden over hun interactie met het evenement. Hierna arriveerde de programmamanager van URDA Libanon, Jihan Alkaisi, die vertelde over de, soms emotionele, reacties op de berichten en de invloed van dit soort initiatieven op vluchtelingen en mensen in nood in door oorlog getroffen gebieden.
Hierna gaf een Nederlandse clown genaamd Olala een liveshow, die live werd bekeken door Syrische vluchtelingen op een groot scherm via Skype. Dit werd gevolgd door een oosterse muziekshow van Mr. Safi Alhafez, een Syrische kunstenaar, die speciaal voor het evenement uit Spanje was gekomen. De voorstelling was in samenwerking met Maisa en de Syrische acteur William Diwana.
De eerste dag eindigde met een tentoonstelling waarin bezoekers de berichten van de vluchtelingen konden lezen die afkomstig waren uit de asielkampen in Libanon. Het bevatte ook een fotogalerij van de situaties van de Syrische vluchtelingen, zoals hun kampen, woongebieden en andere dagelijkse omstandigheden.
De tweede dag was een open dag voor mensen om de show te bezoeken en de berichten te bekijken.
De derde en laatste dag begon met een uitvoering van een Nederlands kinderkoor heet kinderkoor 'de Parels'. Ze zongen voor de kinderen in de kampen en communiceerden via Skype op het grote scherm. De Syrische kinderen zongen ook enkele liedjes in hun eigen taal.
"Wat het evenement nog mooier maakte, was hoe het Nederlandse koor een Arabisch lied had voorbereid, dat ze zongen terwijl de Syrische kinderen naar hen keken," zei Alaa. "Het initiatief was zeer ontroerend en de warmte en menslievendheid tussen mensen werd door iedereen waargenomen. Het was een echt humanitaire festival en een die het verdient om opnieuw te worden gehouden.”


Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Stuur ons uw e-mail om op de hoogte te blijven.